Danskerne mangler viden og forberedelse til hjertestop

6 juli, 2023 | 06:00
Ny undersøgelse viser, at mange danskere ikke ved, hvor den nærmeste hjertestarter er, og føler sig ikke rustede til at udføre genoplivning. Hjerteforeningen opfordrer til handling.
Billedetekst: Direktør for Hjerteforeningen Anne Kaltoft. Fotograferet efter aftale med Louise Sjöström Direktør for Hjerteforeningen Anne Kaltoft.

Hvert år oplever cirka 5.000 danskere hjertestop uden for hospitalerne i Danmark. Trods denne alarmerende statistik viser nye tal fra Hjerteforeningen, at danskerne er langt fra klar til håndtere hjertestop, hverdagens tragiske virkelighed.

En befolkningsundersøgelse foretaget af Kantar Public for Hjerteforeningen afslører, at mere end en tredjedel af befolkningen ikke ved, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret. I aldersgruppen 18-35 år er det endda under halvdelen, der kender til placeringen af den nærmeste hjertestarter.

Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen, udtrykker bekymring over denne manglende viden og forberedelse: “Hvert øjeblik tæller, når et menneske falder om med hjertestop, og derfor ærgrer det mig gevaldigt at se, at så mange danskere slet ikke aner, hvor den nærmeste hjertestarter er. De kunne potentielt være med til at gøre en kæmpe forskel,” udtaler hun.

Yderligere viser undersøgelsen, at kun 31 procent af de danskere, der kender til hjertestarterens placering, har mindre end to minutter til nærmeste hjertestarter. Dette betyder, at under en tredjedel af dem, der ved, hvor hjertestarteren er, vil kunne nå frem til den og tilbage igen inden for de kritiske tre til fem minutter, hvor overlevelseschancen er størst.

– De første minutter er meget afgørende for overlevelsen af et hjertestop, så tid er et helt afgørende element, hvis vi skal have flere til at overleve. Desværre er danskerne dårligt rustede til genoplivning,” påpeger Anne Kaltoft.

Undersøgelsen afslører også, at 40 procent af danskerne ikke føler sig godt forberedt til at udføre genoplivning i tilfælde af et hjertestop. For at øge overlevelsesraten er det nødvendigt, at flere danskere har de nødvendige kompetencer til at udføre hjerteredning og bruge en hjertestarter.

“At 4 ud af 10 danskere ikke føler sig parat til at udøve genoplivning er mildest talt uheldigt. En lille indsats kan gøre en enorm forskel,” fastslår Anne Kaltoft og opfordrer alle til at deltage i Hjerteforeningens Hjerteredder-kurser.

Hjerteforeningen har gennem de seneste år uddannet over 130.000 kursister i basal genoplivning gennem deres gratis Hjerteredder-kurser, der kun tager 30 minutter at gennemføre. Efter kurset føler hele 90 procent sig godt rustede til at udføre genoplivning.

“Der er ingen tvivl om, at vores Hjerteredder-kurser kan gøre en forskel. Så hvis man kan samle en lille gruppe, så kommer en af vores dygtige instruktører gerne ud og underviser,” afslutter Anne Kaltoft.

Fakta om hjertestop:

– Hvert år rammes cirka 5.000 danskere af hjertestop uden for hospitalerne.
– Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag cirka 14 procent.
– Antallet af personer, der overlever hjertestop, er steget fire gange siden 2002.
– Hvis ingen foretager genoplivning inden ambulancens ankomst, overlever kun 1 ud af 17.
– Hvis et vidne udfører hjertemassage inden ambulancens ankomst, overlever 1 ud af 7.
– For personer med hjertestop, der modtager genoplivning ved brug af en hjertestarter inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 3.
– Ifølge det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være op til 50-70 procent, hvis genoplivning med brug af en hjertestarter udføres inden for 3-5 minutter.
– De fleste hjertestop sker i private hjem, hvor overlevelsesraten er markant lavere sammenlignet med offentlige steder.
– Tid er afgørende, da hjernen kan tage skade efter cirka 6 minutter uden genoplivning, og chancen for overlevelse falder med cirka 10 procent for hver minut, der går.

Kilde: Hjerteforeningen via Ritzau

DEKLARATION
Titel:Anne Kaltoft, adm. direktør, Hjerteforeningen
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden