Aalborg Universitetshospital indfører tandbørsteprojekt for at redde liv og forbedre patienters helbred

6 juli, 2023 | 08:00
- Af Redaktion
Et nyt tandbørsteprojekt på Aalborg Universitetshospital viser lovende resultater med at reducere infektioner og forbedre patienternes sundhed. Tandlæge Majbritt Jensen har taget initiativ til projektet efter at have oplevet konsekvenserne af manglende tandpleje under indlæggelse.
Info:
Dahee Son Unsplash

Aalborg Universitetshospital har iværksat et ambitiøst tandbørsteprojekt med det formål at sikre ordentlig mundhygiejne og forhindre potentielt livstruende komplikationer blandt indlagte patienter. Projektet, der er blevet startet af tandlæge Majbritt Jensen i samarbejde med Lungemedicinsk afdeling, viser allerede lovende resultater og har potentiale til at forbedre patienternes helbred.

Majbritt Jensen blev personligt motiveret til at tage kampen op efter at have oplevet de negative konsekvenser af manglende tandpleje under en indlæggelse. Hendes mand mistede seks tænder, fik flere huller og led af intense smerter på grund af manglende tandbørstning i hospitalsmiljøet.

I det nye tandbørsteprojekt får indlagte patienter på Aalborg Universitetshospital nu børstet deres tænder ca. tre gange om ugen, og resultaterne har været lovende. Ved den første undersøgelse af patienterne kunne Majbritt Jensen konstatere alvorlige problemer såsom mundsvamp, bakterielle belægninger, blødende tandkød og dårlig ånde hos dem, der ikke havde fået børstet deres tænder under indlæggelsen. I dag har situationen forbedret sig markant, og patienterne rapporterer om færre smerter og en forbedret livskvalitet.

Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen, er begejstret for det nye tandbørsteprojekt og mener, at det viser, hvor stor betydning en simpel handling som tandbørstning kan have for patienters helbred og trivsel. Hun opfordrer til, at projektet udbredes til hospitaler i hele landet.

“Alle patienter har ret til at få børstet tænder hver dag, og det er ikke acceptabelt, at tandbørstning ikke er en integreret del af den daglige hygiejne på hospitalerne. Udover at forbedre patienternes sundhed og livskvalitet vil dette projekt sandsynligvis også have en økonomisk fordelagtig effekt,” påpeger Susanne Kleist.


Fakta:

– Forskning viser, at systematisk mundhygiejne før en operation kan reducere risikoen for postoperative infektioner med 45-65%. Det kan også reducere risikoen for lungebetændelse med 45% og dybe sårinfektioner med 65%.
– Daglig tandbørstning kan mindske forekomsten af lungebetændelse og dødelighed som følge af lungebetændelse hos ældre beboere på plejehjem og indlagte patienter på hospitaler.
– Studier viser, at god mundhygiejne kan forebygge cirka hvert tiende dødsfald som følge af lungebetændelse hos ældre og at omkring 500 indlæggelser årligt kunne undgås med bedre mundhygiejne på hospitaler og i primærsektoren.

Det nye tandbørsteprojekt på Aalborg Universitetshospital er et vigtigt skridt i retning af at forbedre patienters sundhed og reducere risikoen for infektioner. Projekter som dette har potentiale til at redde liv og forbedre livskvaliteten for patienter både i Aalborg og i resten af landet.

Kilde: Tandlægeforeningen via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
TAGS:Dahee Son Unsplash
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt