PEACE: Det er vigtigt at tale med børn om Ukraine.

Billedetekst: Kilde: Billedarkiv

Hvis du er i tvivl om hvordan du skal tale med dit barn om krigen i Ukraine, så er her nogle gode råd fra Psykiatrifonden om hvordan du bør gribe det an.

Tal med børnene.

Du forskåner ikke nødvendigvis børnene ved ikke at tale med dem om krig og nød. Faktisk kan det lette på børns angst og forvirring at tale om forfærdelige hændelser, så som krigen i Ukraine, mener Psykiatrifonden.

Selvom Aalborg ikke langt fra Ukraine, så opfanger børn mere end de voksne tror. De er ikke forskånet for historier de uroligheder der foregår ude i verden. Om det er glimt af nyhedsreportager i TV, billeder af bombesprængte murbrokker eller overhørte samtaler mellem voksne, så får de fleste børn et glimt af krigen, selvom de voksne måske ikke direkte taler med dem om det.

Derfor opfordrer Psykiatrifonden til, at voksne sætter sig ned og snakker med børn om hvad der sker, og svarer ærligt på de spørgsmål de eventuelt måtte have. Hvis du som voksen ikke kender svaret på et spørgsmål, er det også i orden at sige til barnet, at du ikke kender svaret.

De understreger dog også vigtigheden af at tage høje for barnets alder; desto yngre barnet er, jo vigtigere er det at dine svar er simple og konsekvente, for at skabe tryghed.

Lyt til børnene.

Derudover opfordres de voksne også til at lytte til børnenes tanker omkring krisen, og derigennem lette for trykket i deres tanker.

Dette er vigtigt, påpeger Psykiatrifonden, fordi det kan hjælpe børn med at få klarhed, og lette deres eventuelle angst, ved at snakke deres bekymring ordentligt igennem.

Skab tryghed og giv plads.

Det er dog vigtigt at understrege overfor barnet, at de voksne gør hvad de kan for at tingene ikke skal blive værre, og at der ikke er noget der tyder på at krigen kommer hertil.

Med alle de indtryk, er det også vigtigt at barnet for plads til pauser. Det er vigtigt, at der er slukket for nyhederne og radioen, og de kan få plads til andre ting, velvidende at de kan snakke med deres voksne, hvis der er behov for det.

DEKLARATION
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden