Grænsehandel skaber meningsløse miljøproblemer

5 oktober, 2022 | 11:00
For et år siden bad EU-Domstolen EU-Kommissionen om at genoverveje et forbud mod pantfrit salg af dåser og flasker i grænsehandlen. Siden er intet sket.
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

Trods et fald i grænsehandlen i forbindelse med corona er danskerne stadig vilde med grænsehandel. Derfor bliver der hvert år fragtet millioner af pantfrie øl og sodavand over den dansk-tyske grænse. 

I dagligvarekæden Lidl har de siden 2015 taget imod de pantfrie dåser og flasker i kædens pantautomater. I perioden fra august 2021 til juli 2022 har LIdl oplevet en massiv stigning på 25 % i afleverede pantfrie dåser og flasker. Det skriver Lidl Danmark i en pressemeddelelse.

Tilbage i juni 2021 afgjorde en EU-dom, at EU-kommissionen er tvunget til at genoverveje den fritagelse for dåsepant, der gælder i de tyske grænsebutikker. Et historisk problem for dansk natur  

Ifølge Mette Hoffgaard Ranfelt fra Danmarks Naturfredningsforening var ca. 56 % dåser, der ender i naturen i Danmark, uden pant i 2021.  

“Vi ved, at en stor andel af de pantløse dåser desværre ender i naturen eller bliver smidt i restaffaldet, så de ikke kan genanvendes. Heldigvis er det vores indtryk, at langt de fleste supermarkeder tager imod pantfrie dåser, hvis man afleverer dem i deres automater. Både Tyskland og Danmark har velfungerende retursystemer, så det giver ingen mening, at der ikke også er pant på grænsedåserne. De pantfrie dåser har længe været et historisk problem for Danmarks natur og miljø, og Danmarks Naturfredningsforening har længe kæmpet for at få pant på dem,” siger Mette Hoffgaard Ranfelt.    

DEKLARATION
Kilde:Via Ritzau
Titel:Design uden navn (68)
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden