MinByAalborg.dk

Sundhedsstyrelsen anbefaler kighostevaccination til gravide

5 juli, 2023 | 06:00
- Af Redaktion
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et fagligt grundlag, der anbefaler indførelsen af permanent kighostevaccination til gravide i andet eller tredje trimester.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Den midlertidige ordning, der blev indført i 2019 som respons på en kighosteepidemi, udløb den 31. marts 2023. Sundhedsstyrelsen har nu vurderet, at det er hensigtsmæssigt at gøre kighostevaccination til et permanent tilbud for at beskytte spædbørn under 3 måneder mod sygdommen.

Formålet med vaccinationen er at forebygge tilfælde af kighoste hos spædbørn, da denne gruppe er særligt sårbare over for sygdommen, som kan have alvorlige og potentielt livstruende konsekvenser. Overlæge og konstitueret enhedschef, Kirstine Moll Harboe, forklarer, at der er tilstrækkelig viden og data, der viser, at kighostevaccination er sikker for både den gravide og fosteret. Desuden har andre lande international erfaring med at vaccinere gravide mod kighoste.

Tidligere har der været et midlertidigt tilbud om kighostevaccination til alle gravide som følge af udbrud af kighoste i Danmark. Da der er hyppige epidemier af kighoste med 3-5 års mellemrum i landet, og antallet af tilfælde af kighoste er stigende på nuværende tidspunkt, mener Sundhedsstyrelsen, at et permanent vaccinationsprogram er en fornuftig løsning. Ved at tilbyde vaccinationen til så mange gravide som muligt, vil de være beskyttede, hvis der opstår en ny epidemi i fremtiden.

Det faglige grundlag for kighostevaccination af gravide omfatter flere relevante temaer såsom sygdomsbyrden af kighoste i Danmark, effekten og sikkerheden ved vacciner, organisatoriske overvejelser, gravides accept af vaccinationstilbuddet og erfaringer fra det midlertidige tilbud samt etiske og sundhedsøkonomiske aspekter.

Hvis Sundhedsstyrelsens anbefaling om permanent kighostevaccination til gravide bliver implementeret, vil det være et skridt mod at beskytte spædbørn mod kighoste og reducere sygdomsbyrden i samfundet.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt