Bedrageri for 20 millioner – tidligere Spar Nord direktør erkender

5 maj, 2022 | 17:55
Han var direktør for Spar Nord i 15 år, men nu erkender Ole Madsen bedrageri for 20 millioner kroner. Han begrunder det selv med alvorlig psykisk sygdom og blev i tirsdags begæret personlig konkurs.
Bedrageri for 20 millioner - tidligere Spar Nord direktør Ole Madsen erkender
Billedetekst: Foto: Facebook

Spar Nord har offentligt bekræftet, at virksomheden har politianmeldt en tidligere direktør for bedrageri, men uden at navngive denne. Ole Madsen, der tidligere har siddet som direktør i virksomheden fra 2005 til 2020 har dog selv offentligt erkendt, at han er den tidligere direktør, der er tale om. Han erkender at have bedraget sin tidligere virksomhed for 20 millioner kroner over de 15 år, han sad som direktør med markante ansvarsområder, fortæller Finans.

Systematisk bedrageri

Bedrageriet for de mange millioner skulle angiveligt have været systematisk og være foregået over alle årene, Ole Madsen var direktør. Bedrageriet er sket gennem op mod 200 falske fakturaer. Gennem to virksomheder, direktøren og hans hustru selv var ejere af, har han fremsendt fakturaer til de afdelinger, han selv var direktør for i Spar Nord. Her har han så på bankens vegne attesteret disse fakturaer, som derved er blevet udbetalt fra bogholderiet – til Ole Madsen selv. Ifølge Ole Madsen har hans hustru ikke været bekendt med bedrageriet.

Alvorlig psykisk sygdom

Ole Madsen begrunder sit bedrageri med alvorlig psykisk sygdom. Han er undervejs blevet diagnosticeret med bipolar affektiv sindslidelse, som han lægger til grund. Ole Madsen udtaler til Finans:

“Jeg har i maniske øjeblikke retfærdiggjort, at jeg fortjente at få lidt ekstra”

Ifølge ham selv er de svindlede penge blevet brugt på blandt andet ekstravagante rejser til 3-400.000 kroner, tøj og vin. Han påstår, at hele det svindlede beløb allerede er brugt, men det skal nu kulegraves af en konkursadvokat. Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel er udpeget som kurator af skifteretten og skal stå for undersøgelsen af de mange pengestrømme. Ole Madsen er i samme ombæring blevet erklæret personligt konkurs i håb om at få så mange penge tilbage til Spar Nord som muligt.

Opsigelse ledte til kendskab

Bedrageriet har som nævnt stået på over en lang årrække. Det kom først til overfladen, da Ole Madsen opsagde sin stilling i 2020. Derved blev hans ansvarsområder delt ud på andre, hvorved de forskellige posteringer blev kigget nærmere efter og vakte undren. Bankens interne revision og siden Deloitte Forensic blev sat på sagen, der kom frem til, der var tale om et massivt bedrageri.

Bankens kontrol har svigtet

Kontrolsystemet er for almindelige borgere nærmest på møntniveau, så hvidvaskning forhindres. Lasse Nyby, administrerende direktør i Spar Nord, erkender, at bankens kontrol ikke har været god nok i denne situation. Det må siges at være noget af en underdrivelse, da det uden Ole Madsens egen opsigelse i 2020 slet ikke er sikkert, bedrageriet ville være blevet opdaget. Som almindelig bankkunde kan man kun undre sig over den store kontrolforskel i henholdsvis ledelse og overfor bankkunder.

“Det er en enlig svale. Vi beklager dybt sagen over for kunder, medarbejdere og aktionærer. Heldigvis er det svindel i indkøb og ikke med kundernes penge,” udtaler Lasse Nyby.

Mulig anbringelsesdom

Ifølge professor emeritus Lars Bo Langsted står Ole Madsen til en dom for groft bedrageri med en straframme på op til otte års fængsel grundet det systematiske bedrageri og beløbets størrelse. Hvis der foreligger en mentalerklæring på psykisk sygdom, kan det dog ende ud i en anbringelsesdom i stedet. Ole Madsen er endnu ikke sigtet, men har selv erkendt hele bedrageriet. Han håber selv på en behandlingsdom eller betinget fængsel, men afventer dommerens vurdering.

DEKLARATION
Kilde:Tv2/Nord - CVR-nr 12230281- AktivSøparken 4, 9440 Aabybro
Alt. tekst:Bedrageri for 20 millioner - tidligere Spar Nord direktør Ole Madsen erkender
Titel:Ole Madsen
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden