12 % af nordjyderne sløser med cykellygterne

4 december, 2022 | 09:00
- Af Freelance
Den kolde og våde vintertid er lig med en længere lygtetændingstid. Men glemmer man at tænde de røde og hvide lygter på cyklen, kan det være meget farligt og ende med at koste én dyrt. Der er dog steder i landet, hvor de er lidt bedre til at huske lygterne end andre.
Billedetekst: Foto: LB Forsikring

Færre solskinstimer i døgnet medfører også en øget lygtetændingstid, hvor det er lovpligtigt at have cykellygter både for og bag på jernhesten. Alligevel er der mange, som af og til glemmer de (livs)vigtige lygter, selvom det kan ende med en bøde. En undersøgelse foretaget af Danmarks største medlemsejede forsikringsselskab, LB Forsikring, viser, at 19% inden for det seneste år har cyklet uden lys på cyklen i lygtetændingstiden. Og det er bekymrende, mener Kenneth Wolstrup, som er ansvarlig for Data- og Videnscenter for Forhindring hos LB Forsikring.

– Det er farligt at cykle uden lys, da det mindsker både bilisters og andre trafikanters evne til at se én. Og især kombinationen af vådt føre og mørke, som er kendetegnende for efterårs- og vintermånederne, øger risikoen for ulykker. Udover lygter er det faktisk også lovpligtigt at have en række synlige reflekser på sin cykel, siger Kenneth Wolstrup.
Københavnerne er de største syndere

“De er i stykker”

I Nordjylland angiver 12 % at de har kørt uden lys på cyklen indenfor det seneste år.

7,7 % i Nordjylland angiver, at de ikke finder lygter vigtige, mens 69,2 % angiver, at de var i stykker, mens 38,2 % at de glemmer dem.

Mange mener, at bøder er okay

Møder man politiet, mens man cykler uden lygter i lygtetændingstiden, kan det resultere i en bøde på 700 kroner. Men det mener mange er en fair pris at betale. 90% angiver nemlig, at de mener 700 kroner er en okay pris at betale i bøde, hvis man overtræder loven. 12% heraf mener endda, at bøden godt kunne blive højere. Det er dog altid bedst at undgå bøder. LB Forsikring har derfor samlet en række råd fra Rådet for Sikker Trafik om, hvad din cykel skal have af lys og reflekser, så du både kan færdes sikkert i den omgivende trafik og undgå bøder.

Lys og reflekser på cyklen

Det er vigtigt, at din cykel har lygter, hvor:

  • Baglygten skal lyse rødt
  • Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Er lyset på forlygten kraftigt, er det dog vigtigt, at den peger nedad, så du ikke risikerer at blænde andre trafikanter
  • Cykellygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og være synlige fra siden
  • Hvide, blålige og røde lygter må gerne blinke med mindst 120 blink i minuttet. Gule forlygter skal lyse konstant

Det er vigtigt, at din cykel har mange reflekser, der er synlige fra alle sider. Din cykel skal have:

  • En hvid refleks foran
  • En rød refleks bagpå
  • To gule reflekser på hver pedal
  • Hvide refleksstriber langs dækkene eller en gul refleks i hvert hjul.

(Rådet for Sikker Trafik)

DEKLARATION
Titel:e54f3f1c-e4a0-4c6b-b3c9-e37f216cf27e (1)
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden