Sælgerlyst overstiger købelyst

4 oktober, 2022 | 16:00
Boligsidens nye udbudstal for primo oktober viser, at der nu er mere end 30.000 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Det er første gang siden sommeren 2020, at udvalget er i den størrelsesorden. Bare i Aalborg er antallet steget med 10 %.
Billedetekst: Foto: Boligsiden

Oktober måned begynder med endnu en stigning i det samlede antal af boliger til salg i Danmark. Boligsidens nye udbudstal for primo oktober viser således, at der ved indgangen til oktober samlet er 30.261 villaer og rækkehuse til salg. Det er en stigning på 23 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, og det er samtidig første gang siden sommeren 2020, at køberne har mere end 30.000 huse at vælge imellem. Alene i Aalborg kommune er der knap 850 ledige villaer og rækkehuse til salg. Det er en stigning på 4,5 % den seneste måned og en samlet stigning på 10,6 % fordelt på hele 2022.

”Vi ser en stigning i udbuddet af huse over hele landet. Alene i løbet af den seneste måned er der sket en stigning på knap seks procent på landsplan svarende til knap 1.700 ekstra huse på markedet, og det er især igennem de seneste måneder, at udbuddet er vokset,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Det er en udvikling, der skyldes en kombination af en stabil sælgerlyst og den opbremsning i salget, som vi samtidig har set i den seneste tid. Det hastigt stigende renteniveau samt øgede omkostninger for køberne i form af stigende inflation og galoperende el- og energipriser begrænser købekraften hos mange.”

Det kraftige indhug i boligudbuddet, som skete under corona, er dermed ved at blive udlignet. Men set i et historisk perspektiv mangler der stadig en del huse på markedet, hvis vi sammenligner med topniveauet i Boligsidens udbudsstatistik, der strækker sig tilbage til 2011. Måneden med det højeste udbud var nemlig ved indgangen til september måned i 2011, hvor der dengang var lidt mere end 47.000 villaer og rækkehuse til salg, og dermed cirka 17.000 flere huse i udbud end i dag.

Udbuddet af lejligheder tilbage på niveau med tiden inden corona

Lidt anderledes ser det ud for ejerlejlighederne. Her er udbuddet nemlig også steget kraftigt igennem de seneste måneder. Konkret er der her ved indgangen til oktober måned 8.403 ejerlejligheder til salg. Der er en stigning på 38 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, hvilket svarer til knap 2.300 ekstra lejligheder på markedet.

”Lejlighedsmarkedet har reageret hurtigere på de ændringer, der er sket på boligmarkedet i den seneste tid. Salget bremsede tidligere op og er fortsat på et noget lavere niveau her på den anden side af sommerferien, end vi gennemsnitligt har set det i årene 2015-2019. Det afspejler sig i udbuddet, som, for lejlighedernes vedkommende, nu er på højde med tiden inden corona,” siger Birgit Daetz.

Det nuværende antal ejerlejligheder til salg er cirka det samme som i slutningen af sommeren 2019, hvor der dengang var omkring 8.500 lejligheder til salg. Udbuddet af sommerhuse er også begyndt at stige. Ved indgangen til oktober er der således 4.761 sommerhuse til salg, hvilket er en ændring på knap tre procent i den seneste måned. Men for sommerhusene gælder det stadig, at det nuværende udbud er under niveauet på samme tidspunkt sidste år. Konkret er der aktuelt 3,5 procent færre sommerhuse til salg end ved indgangen til oktober 2021.

DEKLARATION
Titel:52dfffdb-c125-421e-a64c-683a19f0d8ef
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden