Ny teknologi vil give landmænd mulighed for at producere kunstgødning

4 juli, 2023 | 07:00
Den nuværende ammoniakproduktionen udleder ca. én pct af alle menneskeskabte CO2-emissioner. Aarhus Universitet leder et forskningsprojekt, der skal udvikle en ny teknologi til at producere ammoniak grønnere og billigere.
Billedetekst: Foto: Sebastian Krog Knudsen, pressemeddelelse.
Beskrivelse: Forskningsgrupperne Power to Chemicals og Membrane Engineering

Et nyt forskningsprojekt ved navn AELECTRA skal udvikle en teknologi, der giver virksomheder, industrier og landmænd mulighed for selv at producere flydende ammoniak.

Ammoniak er et af de ti vigtigste kemikalier i verden i dag, der produceres. Stoffet bruges hovedsageligt til fremstilling af kunstgødning til moderne landbrug, men grøn ammoniak forventes også at give gode muligheder for energilagring og CO2-reduktion i forskellige industrier.

Projektet har modtaget støtte fra det europæiske innovationsråds Pathfinder-program på ca. 26 mio. kr. (3,5 mio. euro) og bliver ledet af Aarhus Universitet.

“Med AELECTRA bygger vi en prototype på en teknologi, der kan lagre elektrisk energi i flydende, vandfri ammoniak, og som er yderst velegnet til decentral brug. Teknologien vil være relevant for flere industrisektorer, herunder elproduktion, fødevarer, medicinalindustrien, shipping samt selvfølgelig til gødningsproduktion, hvor storbønder kan få mulighed for at producere egen ammoniak til gødning eller som elektro-brændstoffer (e-fuels) til emissionsfrie traktorer,” siger lektor Jacopo Catalano, leder af forskningsgruppen Membrane Engineering og co-PI på ALECTRA-projektet.

Der findes allerede en proces, der kan producere og udskille ammoniak kaldet Haber-Bosch processen. Den nye teknologi virke under langt mildere forhold og har derfor ikke brug for varmevekslere eller høje tryk.

Dette halverer investeringsomkostningerne.

Produktionsomkostningerne for ammoniak via Haber-Bosch processen står for 1,4 procent af det samlede globale energiforbrug og producerer ca. 450 millioner tons Co2. Det svarer til omtrent en procent af alle menneskeskabte CO2-emissioner.

Kilde: Aarhus Universitet Technical Sciences via Ritzau.

DEKLARATION
Titel:0ffc36b5-11bc-44d3-8a8a-40782b65c5b9
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden