Fødevareminister efter foruroligende dyrevelfærdsrapport: Det bekymrer mig

4 februar, 2023 | 16:30
- Af Redaktion
En ny dyrevelfærdsrapport fra Fødevarestyrelsen viser alvorlige dyrevelfærdsproblemer i dansk landbrug. Rapporten viser b.la, at knap halvdelen af kontrolbesøgene hos kvægbesætninger udløste en sanktion, mens det hos grisebesætninger var knap hver tredje. Udviklingen bekymrer fødevareminister Jacob Jensen, og han vil derfor i de kommende måneder mødes med en række interessenter, aktører og eksperter for at finde ind til kernen af problemet.
Info:
Pressefoto: Jacob Jensen (V)

Dyrevelfærdsrapporten fra 2022 er netop blevet offentliggjort. I alt 1.033 gange i 2021 lagde Fødevarestyrelsen vejen forbi en dansk stald for at tjekke op på dyrevelfærden hos besætningen. Det udløste en sanktion ved 46,3 pct. af besøgene i kvægstaldene, hvilket er en stigning fra 31 pct. året før. For landets grisebesætninger er der sket en lille forbedring fra 33 pct. i 2020 til 31,4 pct. i 2021. Men selvom det er gået en smule i den rigtige retning for vores grise, så har knap hver tredje kontrolbesøg i 2021 fortsat udløst en sanktion. Samtidig er flere målsætninger i den frivillige svinehandlingsplan fra 2014 ikke nået.

Det er ifølge ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) bekymrende, og han har derfor sat sig for at finde ind til kernen af problemet.

”Adskillige af mine forgængere – fra både røde og blå regeringer – har med de bedste intentioner forsøgt at komme problemerne med mangelfuld dyrevelfærd til livs. Alligevel kan vi bare se på tallene, at vi ikke rykker os, og den positive udvikling står stille, eller går ligefrem den forkerte vej. Det bekymrer mig, at knap hver tredje besøg i grisestaldene stadig udløser en sanktion, mens det sågar gælder knap halvdelen af besøgene hos vores kvæg. For mig er der ingen tvivl. Vi skal have vendt udviklingen én gang for alle. Men det kræver, at vi kommer helt ind til kernen af udfordringerne og får taget grundigt fat på problemerne. Derfor vil jeg i de kommende måneder række ud til Folketingets partier, til relevante aktører på området og tage på en række besøg ude i landet, så vi sammen kan blive klogere på, hvordan vi én gang for alle får knækket kurven. Og så skal jeg selvfølgelig ud i staldene og tale med både dem, der lykkes, og dem, hvor det kniber. Vi skal i mål i fællesskab”, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

Fødevarestyrelsens seneste tal for dyrevelfærd følger i tråd med de seneste mange år, hvor der har været flere eksempler på, at danske dyr ikke behandles efter reglerne. Syge og tilskadekomne grise og kvæg, som ikke bliver plejet tilfredsstillende – eller har adgang til at udleve naturlig adfærd. Derudover er der også generelle problemer med høje antal halekuperede grise, og millioner af pattegrise, der dør hvert år. Derfor tager ministeren nu hul på et forløb, hvor han sammen med en række interessenter vil blive klogere på, hvor og hvordan der skal gribes ind for at rette op på dyrevelfærden i staldene. Ministeren vil i den forbindelse involvere Folketingets partier og gå i dialog med dem om, hvordan de mener, at dyrevelfærden kan forbedres.

Fakta:

Ny dyrevelfærdsrapport fra Fødevarestyrelsen med tal for 2021 viser, at andelen af kvægbesætninger, som blev sanktioneret, er steget fra 31 pct. i 2020 til 46,3 pct. i 2021.

For grisebesætninger er der sket et lille fald i andelen af besætninger, der har fået sanktion – fra 33 pct. i 2020 til 31,4 pct. i 2021.

Fødevarestyrelsen udførte i 2021 dyrevelfærdskontrol i 1.033 besætninger i forbindelse med den ordinære kontrol.

Pattegrisdødeligheden medregnet dødfødte pattegrise er 23,4 procent. Det svarer til ca. 10,7 mio. pattegrise om året – i gennemsnit 29.514 hver dag.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt