Welcome to the dark side

3 oktober, 2022 | 19:00
Vi bevæger os så småt ind i årets mørke tid og de færre solskinstimer gør noget ved kroppen. I vinterhalvåret dannes der på vores breddegrader ikke D-vitamin i huden, så nu er Fødevarestyrelsen ude med en påmindelse.
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

Selvom den sidste tan-line fra sommerens solbadning stadig svagt markerer overgangen mellem t-shirt og bar arm, så tag ikke fejl: Det er lige nu, din krop begynder at tære på det lager af D-vitamin, du har oparbejdet gennem sommeren. 

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin fra begyndelsen af oktober til og med april. 

Anbefalingen kom i 2020, da en undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse viste, at knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret, når sommerens overskud er brugt op. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage calcium i tarmene. Derfor kan mangel på D-vitamin svække knogler og muskler. 

–      Anbefalingen er relativt ny, og derfor vil vi gerne minde danskerne om, at de skal huske at tage et tilskud af D-vitamin, fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl. 

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år. 

Fakta 

Anbefaling om D-vitamintilskud til voksne og børn fra 4 år: 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et kosttilskud med 5-10 microgram vitamin D i vinterhalvåret (fra begyndelsen af oktober til og med april). 

Anbefaling om D-vitamintilskud til spæd- og småbørn under 4 år:  

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler at give spæd- og småbørn et forebyggende D-vitamintilskud på 10 microgram dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år. Hvis forældrene giver barnet en børnevitaminpille skal barnet ikke samtidig have D-vitamin tilskud. 

Anbefalinger om D-vitamintilskud til særlige befolkningsgrupper:

10 microgram D-vitamin dagligt hele året anbefales til: 

  • Gravide
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
  • Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys

20 microgram D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til: 

  • Personer over 70 år
  • Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder
  • Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder

Læs mere om de nye anbefalinger på altomkost.dk  
 

DEKLARATION
Kilde:Via Ritzau
Titel:martino-pietropoli-pirWeToS2mA-unsplash
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden