Øjenkirurg i Aalborg giver blinde myanmarer synet tilbage

Øjenkirurger og assistenter fra EuroEyes med klinik i Aalborg brugte fem feriedage i foråret på at give svagtseende myanmarer synet tilbage. Hospitalet i Myanmar fortæller nu, at alle operationer er forløbet fejlfrit.

I Myanmar kan det have fatale konsekvenser at være synsbesværet. Derfor rev kirurger og assistenter fra den danske øjenklinik EuroEyes, der har klinik i Aalborg, fem dage ud af feriekalenderen for at give synsbesværede i en af de fattigste afkroge af verden synet tilbage. Operationsturen gik til det lille, buddhistiske hospital Mettashin i Taunggyi i Myanmar og resulterede i, at 259 myanmarer kan se på ny.

– I de fattigste dele af verden kan vores kompetencer ændre folks liv. Ved hjælp af korte indgreb, hvor vi fjerner uklare øjenlinser og skifter dem ud med klare kunstlinser, går patienterne fra et liv i næsten blindhed og dyb afhængighed af andre til en ny tilværelse med fuldt syn og selvstændighed. Det er en stor personlig glæde at kunne give til andre på den måde, fortæller Jannik Boberg-Ans, der til daglig er øjenkirurg ved EuroEyes’ klinik i Aalborg på Sofiendalsvej.

Jannik Boberg-Ans står sammen med sin kone, Gøril Boberg-Ans, bag organisationen Red Synet, som håndterer de indsamlinger, der gør operationsturene mulige.

Lange rækker af patienter

Når kirurger og personale møder ind om morgenen, snor køen af synsbesværede og pårørende sig i Taunggyis bakkede gader. Behovet er stort, og når arbejdsdagen er omme, har kirurgerne foretaget mellem 48 og 76 operationer. Men på trods af den knappe tid og de sparsomme ressourcer er der plads til at suge personlige beretninger og oplevelser til sig.

– En dag kommer en 79-årig mand ind. Han er blind på begge øjne og har ikke set de børnebørn, der skubber hans rullestol, i flere år. Tænder er der ikke mange af, men han smiler gerne, og da han er blevet opereret på begge øjne og igen kan se sine børnebørn, rejser han sig fra sin rullestol og nærmest springer som en 50-årig af glæde, fortæller Jannik Boberg-Ans og fortsætter:

– Næste dag er det en veluddannet skolelærerinde, der har måttet opgive sit job på grund af synsbesvær, som efterfølgende hopper og danser af glæde over, at hun har fået sit syn – og dermed muligheden for at arbejde – tilbage. Hun lover at invitere os hjem og fortælle alt om livet som skolelærer i Taunggyi, næste gang vi kommer til Myanmar.

Udover de faglige kompetencer, medicin og muligheden for en gratis operation medbragte holdet 350 briller, som EuroEyes’ patienter i Danmark ikke længere har brug for, der til stor begejstring fandt nye brugere i Myanmar.

På Red Synets hjemmeside kan man donere sine gamle briller eller et valgfrit beløb, der ubeskåret går til at dække rejseomkostninger, medicin og udstyr.

Kommentarer

kommentarer

Be the first to comment on "Øjenkirurg i Aalborg giver blinde myanmarer synet tilbage"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*