Nye tal: Børnefamilier glemmer frugt og grønt i løbet af dagen

Tomatos

Morgenmaden, frokosten og mellemmåltiderne bliver ofte spist uden frugt og grønt. Først når det bliver aften husker de danske børnefamilier at gøre måltidet grønt. Det viser nye tal fra en undersøgelse, som GfK har foretaget for Gartneribrugets Afsætningsudvalg, som nu introducerer ’de grønne genveje’.

Mere end 8 ud af 10 morgenmåltider hos de danske børnefamilier bliver spist uden frugt eller grønt, ligesom mellemmåltiderne i løbet af dagen bliver glemt. Men at vente til om aftenen med at spise frugt og grønt gør det svært for børnefamilierne at få nok frugt og grønt på en dag.

”Mange børnefamilier finder det svært at få spist nok frugt og grønt, og her er svaret at sprede indtaget ud over hele dagen,” siger Pernille Bech, marketingkoordinator for de danske frugt- og grøntavlere, som vil hjælpe danskerne på vej ved at introducere ’de grønne genveje’.

Undersøgelsen viser, at 84,8 procent af alle børnefamilier får under 50 procent af Sundhedsstyrelsens anbefalede 600 gram frugt og grønt pr. dag. I undersøgelsen giver familierne udtryk for, at de blandt andet mangler ideer til, hvordan man kan variere sin kost med grøntsagerne.

”Det bliver lettere at leve op til anbefalingerne, hvis man spiser frugt og grønt til mellemmåltider i løbet af dagen. Det kan eksempelvis være en ’knasekasse’ eller en pose med friske, fingernemme grøntsagshapsere, som er klar i køleskabet eller i tasken til i løbet af dagen. Om eftermiddagen eller efter aftensmad kan du spise frugt og bær som guf foran fjernsynet eller nyde et flot fad med agurke- og gulerodsstænger med dip til som snack,” siger Pernille Bech.

Kun hver anden af børnefamiliernes dagligvarekurve indeholder frugt og grønt, og for familierne ligger udfordringen blandt andet i, at der er mange grøntsager, de ikke kender til, og som de ikke ved, hvordan man skal tilberede. Pernille Bech råder familierne til at lade sig inspirere af sæsonen.

”Det er en rigtig god idé at holde øje med, hvilke grøntsager der er i sæson. På den måde får man spist en masse forskellige grøntsager, og man kan bruge sæsonen som inspirationskilde,” siger Pernille Bech, der fortæller, at det lige nu er agurker, tomater, asparges og salater, der er i sæson.

Familierne, som har sværest ved at spise frugt og grønt, henter en del af deres inspiration i det udvalg, butikkernes frugt- og grøntafdeling præsenterer. 50,2 procent svarer, at de finder inspiration i butikkernes frugt- og grøntafdelinger, og 66,3 procent henter inspiration i kogebøger.

De grønne genveje

Spiser du grønt til alle hovedmåltider og dem indimellem, bliver det nemmere at leve op til anbefalingerne. Her er 5 grønne genveje:

  • Morgenmad: Skær ekstra grønt, når du alligevel er i gang med madpakkerne.Pynt ostemaden med tomat og peberfrugt. Giv yoghurt, grynog flakes følgeskab af friske bær og frugt i mundrette stykker.Det vækker appetitten og sikrer variation.
  • Mellemmåltid: Sørg for at have en ’knasekasse’ eller pose med friske, fingernemmegrøntsagshapsere klar i køleskabet. Tag den med påarbejde eller på farten. Perfekt til den lille sult mellem hovedmåltiderneformiddag og eftermiddag.
  • Frokost: Pynt smørrebrød med ekstra grønt og friske krydderurter. Detgiver smag, farver og friskhed. Fyld sandwichen med sprøde,saftige spirer. Brug rester af salater og grøntsagsretter til ennem og lækker frokost. Og spis frugt til ’dessert’.
  • Aftensmad: Brug mere grønt og mindre kød i gryderetter, supper, tærter,burgereog på pizzaer. Søg inspiration til at tilberede de velkendtegrøntsager på nye måder. Og sørg altid for at havefriske grøntsager på bordet, som børnene nemt kan snuppe af.
  • Aftensnack: Spis frugt og bær til aftenkaffen og som guf foran fjernsynet.Nyd et flot fad med agurke- og gulerodsstænger med dip tilsom snack. Lav en dessertagtig råkost med nødder og lidt hakket chokolade.

Gå ind på www.saeson-web.dk, hvor du kan finde lækre opskrifter, ideer og inspiration til, hvordan man kan spise mere frugt og grønt i hverdagen.

Kommentarer

kommentarer

Be the first to comment on "Nye tal: Børnefamilier glemmer frugt og grønt i løbet af dagen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*