Madspild er sat på slankekur

Skærmbillede 2014-08-05 kl. 19.07.28

Skærmbillede 2014-08-05 kl. 19.07.28

I disse dage fejrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad seks års fødselsdag. På blot seks år er kampen mod madspild blevet mejslet ind i danskernes dagsorden og giver genlyd i produktion, detailhandel, industrikøkkener og de private hjem.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har for nylig blæst til kamp mod madspild. Det hilser Stop Spild Af Mad velkommen. Seks år efter at Stop Spild Af Mad startede som blot en idé, kan bevægelsen nu – 21.000 tilhængere, solide resultater og adskillige priser senere – med stolthed kalde sig Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild.

Og udviklingen bakkes op af tal: En undersøgelse fra TNS Gallup for Berlingske viser, at mere end hver tredje dansker selv mener, at han smider mindre mad ud end for fem år siden. Også detailhandlen mærker de nye vinde, og ved én af Stop Spild Af Mad’s paneldebatter på Folkemødet i år sagde adm. direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner, at fokus på madspild bliver et vigtigt konkurrenceparameter i detailhandlen. Flere store detailkæder som Rema 1000, Coop og Dansk Supermarked er arbejder i dag målrettet med madspild.

Faktisk sker der positive fremskridt i hele værdikæden: I landbruget, i produktionen, på hospitaler, i restauranter og på cafeer er fokus på madspild og større ressourceudnyttelse højt på menuen i dag. Flere og flere supermarkeder har for eks. indført specielle “Stop madspild”-mærker på datovarer til nedsatte priser.

Har betydning i de danske hjem
Også i de danske hjem har kampen mod madspild fået foden i døren. Stop Spild Af Mad medlem Gertrud Christensen fortæller:

“Jeg er enlig mor, og en varieret kost til en dreng i voksealderen giver mange rester og kan være dyrt – særligt på frugt og grønt. Jeg har fået en masse gode tips og tricks til min dagligdag, som sparer mange penge og tid. Jeg er mest begejstret for, at mine lokale købmænd er begyndt at sælge friske grønsager, urter og frugter til halv pris pga. bevægelsen mod madspild. Vi mærker det i vores kost og på budgettet – for nu er der råd til lidt mere af det sunde.”

Ikke i mål endnu
Blandt det seneste års resultater fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad kan nævnes:

  • En “Stop Madspild”undervisningskampagne til skolerne
  • Danmarks største event mod madspl “Sammen Mod Madspild – United Against Food Waste” på Rådhuspladsen med bespisning af 6.000 mennesker med god overskudsmad
  • Optræden i tre FN-publikationer om madspildsdeltagelse i EU-projektet FUSIONS og partnerskab i FN-kampagner SAVE FOOD og Think.Eat.Save
  • Lancering af REFOOD mærket til bæredygtige restauranter og cafeer
  • Videreformidling af tonsvis af god gratis overskudsmad til Danmarks hjemløse og socialt udsatte til værdi af flere hundrede tusind kroner – senest Stop Spild Af Mad’s omfattende aktion på årets Roskilde Festival, hvor tonsvis af god gratis overskudsmad, svarende til tusindvis af gratis måltider, af 70 frivillige kokke og fødevarekyndige blev indsamlet og gratis videreformidlet til 85 sjællandske herberger, krisecentre, asylcentre og hjælpeorganisationer for hjemløse

Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, glæder sig over resultaterne, men planlægger også flere initiativer i horisonten:

“Det er glædeligt, at Danmarks madspild er sat på slankekur, men vi er bestemt ikke i mål endnu,” fortæller Selina Juul. “Vi har mange spændende projekter og tiltag mod madspild på tegnebrættet – bl.a. et omfattende nationalt og internationalt initiativ, hvor videreformidling af god overskudsmad fra lokale producenter, detailhandlen og andre fødevaredonorer bliver sat i system, så lokale aftagere som herberger, væresteder og andre hjælpeorganisationer for hjemløse nemt og dagligt vil kunne modage god gratis overskudsmad. Fødevareminister Dan Jørgensen har netop lovet, at han agter at gøre det nemmere for supermarkederne at donere overskudsmad til gode formål, og det glæder os.”

Selina Juul har valgt at donere alle penge fra de af hende modtagne priser – Nordisk Råds Natur- og miljøpris 2013 samt Svend Auken-prisen – til udvikling af dette nye projekt.

Kommentarer

kommentarer

Be the first to comment on "Madspild er sat på slankekur"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*