Bibliotekerne hæver stemmen til Kulturmødet

Bibliotekerne tegner en markant profil på dette års Kulturmøde. Bl.a. Kulturministeren og Carsten Jensen sættes i stævne om bibliotekets rolle ift. hyperaktuelle temaer som fx fake news 

Der er højt til himlen, kønt for øjet og vand til alle sider. Kulturmødet på Limfjordsøen Mors har alle de kvaliteter, der skal til, når ord, tanker og meninger skal have plads til at vokse, fylde og flyde mellem mennesker.

I år bruger bibliotekerne Kulturmødet til at tage ordet ift. nogle af de meste dagsaktuelle temaer for vores samfund og for, hvordan kultur kan bruges som mørtel og drivkraft i vores fælles fremtid.

Den vigtige debat om fake news

I et debatpanel med bl.a. Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA), Socialdemokratiets Mogens Jensen, Alternativets Carolina Magdalene Maier (Å) debatterer bibliotekerne på Kulturmødets første dag (22. august) ‘Trumpisme, fake news og behovet for en femte statsmagt’.

“Det er en diskussion, vi i biblioteksverdenen har kæmpet for, der bliver taget hul på”, siger Områdeleder ved Aalborg Bibliotekerne, Maria Sjøblom.

Hun henviser bl.a. til de kampagner Danmarks Biblioteksforening har sat i gang – ‘Sådan spotter du Fake News’, samt den kommende demokratikampagne i uge 41, hvor Aalborg Bibliotekerne bl.a har inviteret Lea Korsgaard – forfatteren til ‘Den der råber lyver’ – til at komme og fortælle om perspektiverne i det postfaktuelle landskab.

Biblioteket som 5. statsmagt

“Når politikere, medier og stormagter spiller bold med sandheden, må man overveje om det ikke er videns- og kulturinstitutionerne, der skal få den almindelige borger helskindet gennem det postfaktuelle samfund”.

“Vi mangler den 5. statsmagt, der sørger for at sandheden når frem. Vi spørger i debatten om ikke, det er rimeligt at antage, at det er tæt på at være biblioteket?”, slutter Maria Sjøblom.

Samfundsomvæltning

Samme dag (22. august) har bibliotekerne også sat den samfundskritiske forfatter og debattør Carsten Jensen i clinch med kommunikationsbranchens Christian Have.

Ud over sine bøger er Carsten Jensens skånselsløse, bidende indlæg til samfundsdebatten kendt vidt og bredt; mens Christian Have har krævet kulturel ansvarlighed af de virksomheder og aktører, der i alle andre sammenhænge ønsker at sidde med ved bordet, når kagen skal fordeles.

Deres møde bliver en tour de force om forfattere og litteraturens muligheder for at skabe billeder og påvirke den politiske virkelighed. Kan man fx skrive sig til en samfundsomvæltning? Og hvis det er sådan én, der er brug for, hvordan kan kulturen så bruges til at forme morgendagens verden.

Frem med de nye stemmer

Endelig sætter bibliotekerne-  i et tredje kulturspor – fokus på den dannelse og de vækstlag, der skal til for at nye stemmer kan komme frem i debatten og litteraturen.

Ikke mindre end to nordjyske forfatterskoler – Aalborgs Ordkraft Forfatterskole og Brønderslevs Forfatterskole – er til stede og præsenterer nye talenter med nye stemmer.

På Kulturmødets anden dag har bibliotekerne desuden inviteret tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) og deltagere fra DR, forfatterkredsen og forlagsbranchen.

De skal her komme med bud på, hvordan børnelitteraturen stadig holder sig relevant i den digitale æra og hvordan den skal skaber grobund for den dannelse, der skal til, hvis også nye spæde stemmer skal vokse ud af de nyeste generationer – og dem der kommer til.

Kommentarer

kommentarer

Be the first to comment on "Bibliotekerne hæver stemmen til Kulturmødet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*